Follow:

VEGETARISCH ETEN?

Zoals jullie in mijn afgelopen Food Diary’s hebben kunnen lezen eet ik de laatste tijd veel vaker vegetarisch. Nu ik er zo over nadenk eet ik thuis eigenlijk vrijwel geen vlees meer.

Wel eet ik bij mijn vriend thuis nog vlees, maar hier heb ik over het algemeen geen problemen mee. Ik ben niet 100% vegetarisch en ik weet ook niet of ik dit ooit ga worden. Maar goed, inmiddels ervaar ik dit dus al een paar weken en het leek mij leuk en interessant om jullie te vertellen hoe mij dit bevalt en wat ik opmerk hieraan.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet bewust de keuze heb gemaakt om vegetarisch te gaan eten. Ik kan me ook niet meer helemaal herinneren hoe het nu precies zo gelopen is. Volgens mij hebben we thuis per toeval een aantal dagen achter elkaar vegetarisch gegeten en beviel dat eigenlijk zo goed dat we hiermee door zijn gegaan.

Wat is vegetarisch eten precies?

Voor de meeste mensen is de term ‘vegetarisch’ wel bekend maar omdat je tegenwoordig met allerlei termen als ‘plantaardig’ en ‘veganistisch’ wordt doodgegooid leg ik het hier voor de duidelijkheid even kort uit. Vegetarisch eten houdt in dat je geen vlees eet. Dit is dus anders dan veganistisch eten. Veganisme houdt in dat je ook geen eieren, vis, melk, kaas of elk ander dierlijk product eet. Nu las ik dat je wanneer je wel vis eet, je een pescotariër bent dus waarschijnlijk val ik onder die categorie en niet onder de categorie ‘vegetariër’.

Waarom eet ik vegetarisch?

Nogmaals wil ik voorop stellen dat ik niet 100% vegetarisch eet. Zo af en toe eet ik nog wel vlees en ik eet dus ook vis.

Vegetarisch eten heeft nog nooit eerder mijn interesse gewekt. Eigenlijk aten wij vrijwel iedere avond wel vlees, al minderden we onze porties de laatste tijd wel. Vis kwam niet met regelmaat op tafel en vleesvervangers al helemaal niet. Nu was ik eerder ook echt dol op vlees. Ik kon me niet voorstellen dat ik dit ooit (voor een deel) uit mijn leven zou bannen. En ach, ik zou de wereld toch niet kunnen veranderen. Dus die ene persoon meer die vlees eet zou vast geen verschil maken. Ja, kortzichtige gedachtes zijn dit, ik weet het.

Totdat ik dus van de een op andere dag de vleesvervangers ontdekte en dit mij prima beviel. En hoe langer ik dit vol hield hoe beter het me ging bevallen. Mijn buik is rustiger sinds ik vrijwel geen vlees meer eet. Ik blijf afvallen, zelfs als ik redelijk ongezond eet. Mijn huid is rustiger geworden en ik voel me over het algemeen fitter en energieker. Of ik dit volledig kan toewijzen aan het minderen van vlees weet ik niet, daarom besloot ik eens op te zoeken welke gezondheidsvoordelen het vegetarisch eten heeft.

Gezondheidsvoordelen

* Het is beter voor je hart en bloedvaten
* Er lijkt een verband te zijn tussen het eten van vlees en kanker
* Het is gemakkelijker een goed gewicht te handhaven
* Het vertraagd het verouderingsproces
* Je vermijd toxische stoffen
* Het is gezonder voor je huid

Dat zijn flink wat voordelen!

Hoe ga ik nu verder?

Ik denk dat er bij mij thuis vrijwel geen vlees meer binnen komt. We hebben er ook steeds minder behoefte aan. Wanneer ik reclameblaadjes door kijk van supermarkten en ik kom vlees tegen kan ik alleen maar ‘bleeeegh’ denken.
Helaas eet ik niet alleen thuis maar ik eet ik ook regelmatig bij mijn vriend. Zij eten daar wel gewoon vlees. Nu ben ik op dit moment nog niet zo overwegend vegetarisch dat ik van hun verlang dat ze vegetarisch eten of dingen voor mij aanpassen/extra maken. Maar toch merk ik dat met steeds minder plezier het vlees eet. Zo heb ik afgelopen weekend zelfgemaakte broodjes hamburger gegeten en normaal gesproken zou je mij hier zo blij mee maken. Maar deze keer vond ik het echt teveel vlees gewoon. Maar goed, wie weet dat ik binnenkort nog wel van gedachten verander en ik het vlees ook dan niet meer wil eten maar voorlopig wil ik andere mensen hier niet mee opzadelen.

Wel zit ik ermee dat wanneer ik samen ga wonen met mijn vriend het een stuk moeilijker gaat worden om vegetarisch te eten. Hij zou namelijk niet met mij mee doen. Naast dat hij gewoon dol is op vlees is hij ook allergisch voor soja. Vleesvervangers zijn voor hem dus geen optie. Wel zouden we regelmatig vis kunnen eten.
Als jullie nog tips hebben voor mij over hoe je zelf wel vegetarisch kunt eten maar je huisgenoot niet, let me know! Want voor mezelf vegetarisch koken en voor mijn vriend niet lijkt me ook niet ideaal. Naast dat het veel extra werk is kost het je natuurlijk ook extra geld.

Q: Eet jij vegetarisch? Heb je nog tips voor me?

FOLLOW ME ON BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Oui nathalie

  Goed dat je vegatatisch probeerd te eten! Ik wist niet dat er zoveel gezondheidsvoordelen aan gekoppeld waren! Heel intressant!
  Zelf eet ik niet vegatarisch maar wel minder vlees door gerechten. Ook eet ik graag fallafel of tofu.

  Liefs, Nathalie
  Oui nathalie onlangs geplaatst…5 plantentrends die jij ook niet in huis kan missen! (met kortingscode!)My Profile

  augustus 29, 2017 at 7:51 am
 • Reply Simone

  Wat fijn om dit te lezen! Ik ben ook aan het afbouwen en ben heel benieuwd hoe mijn lichaam hierop gaat reageren. Ik heb heel veel buik- en hoofdpijn en hoop dat dit flink gaat verminderen!
  Simone onlangs geplaatst…Weekend Getaway Plog: ZoutelandeMy Profile

  augustus 29, 2017 at 8:07 am
 • Reply Loes

  Heel interessant artikel! Wij proberen sinds een tijd thuis geen vlees meer te eten en dat bevalt heel goed. Ik eet nog wel zo nu en dan vis en ook wel eens in de weekenden (bij mijn ouders thuis bijvoorbeeld, of op vakantie/uit eten etc) vlees, maar zo min mogelijk. Ik vind het heel fijn dat ik zo iets kan bijdragen aan het milieu!
  Loes onlangs geplaatst…Levende Loes #26 – 19 tot 25 augustusMy Profile

  augustus 29, 2017 at 8:40 am
 • Reply Jenn

  Mooi om te lezen 🙂 Best herkenbaar ook. Ik heb een paar maand geleden wel bewust de keus gemaakt om flink te minderen met vlees. Inmiddels eet ik bijna geen vlees meer, er zijn een paar uitzonderingen die ik mezelf voor de ‘begintijd’ nog gegund heb (bijv. uit eten en dingen die nog in de vriezer liggen, weggooien vind ik erger dan opeten). Toen ik dat besluit nam was ik nog niet van plan om volledig vega te gaan, inmiddels wel, terwijl ik eerder één van die mensen was die riep ‘ik zou dat nooit kunnen hoor!’. Ik woon samen met mijn vriend die wel vlees blijft eten, en dat gaat prima hoor! Respect voor elkaar en elkaar niks opdringen is the key.
  Jenn onlangs geplaatst…Ik droeg bij aan het nieuwe product van ValessMy Profile

  augustus 30, 2017 at 10:23 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  MOVIES | EVERYTHING, EVERYTHING

  Let op: dit artikel bevat spoilers rondom de film ‘Everything, Everything’. Al weken lang zie ik online van alles voorbij...

  Sluiten