Follow:

HORIZONTALE STREPEN; YAY OR NAY?

Regelmatig hoor je het voorbij komen; wanneer je wat zwaarder bent zijn horizontale strepen echt een no-go. Wanneer je dit draagt zou je namelijk alleen maar breder lijken. Maar is dit wel echt zo of is deze informatie inmiddels achterhaalt? Velen van ons zijn dol op deze horizontale strepen, ze staan namelijk hartstikke leuk. Zouden de wat zwaardere mensen deze dan maar niet moeten dragen omdat ze hier breder in lijken? Het blijkt zo te zijn dat de effecten van horizontale strepen heel divers zijn. Niet elke streep is hetzelfde dus. Vandaag vertel ik jullie alle ins en outs over deze geliefde (en door sommigen gehate) strepen!

Wanneer je op deze vraag googled kom je al snel artikelen tegen dat deze bewering redelijk achterhaalt is. Uit recent wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van York bleek namelijk dat dat proefpersonen mensen op de foto’s met horizontaal gestreepte kleding juist slanker vonden dan mensen met verticaal gestreepte kleding. Maar hoe zit dit nu dan? Ik raakte van deze informatie een beetje in de war dus besloot verder op zoek te gaan. Dit onderzoek gaf als resultaat dat, zoals eerder aangegeven, de effecten van horizontale strepen heel divers zijn. Het is afhankelijk van een aantal factoren die ik nu met jullie wil bespreken.

Hoe breed zijn de horizontale strepen?
            

Op bovenstaande foto’s zie je twee vrijwel identieke jurkjes. Het enige verschil is de breedte van de strepen (oké en de mouwen). Hierin zie je dat hoe breder de strepen zijn, hoe optisch voller je lichaam lijkt. Want zeg nou zelf, de dame op foto 1 is absoluut niet vol en waarschijnlijk net zo smal als dame 2, maar toch lijkt zij voller te zijn. Dit komt omdat ons oog steeds even blijft hangen bij een volgende streep.

            

Op deze foto’s zie je ook duidelijk verschil. Op de ene foto zie je een korte rok met brede strepen. Door het rokje vrij kort is lijkt het optisch breder dan een lange rok. Ook hier zie je weer het effect van bredere strepen. Op de tweede foto is de rok langer en zijn de strepen smaller. Doordat de rok langer is lijkt deze minder breed dan het korte rokje.

            

Smalle horizontale strepen maken dus veel minder breed dan brede horizontale strepen. Ben je klein of volslank? Kies dan dus voor de smalle variant.

Hoe sterk zijn de kleuren in de streep?
            

            

Wanneer de strepen rustig van kleur zijn, maken ze je minder breed dan wanneer het kleurcontrast tussen de strepen hoog ligt. Opvallende strepen met felle kleuren laten je al snel breder lijken omdat deze onrustiger zijn. Wanneer je naar de vier bovenstaande foto’s kijkt zie je dit duidelijk terug. De twee bovenste foto’s lijken breder dan de twee daaronder. Ook kan je tussen foto 3 en foto 4 weer goed het verschil zien tussen smalle en brede strepen. Maar toch valt het bij foto 4 wel mee en lijkt deze minder breed dan bijvoorbeeld de eerste foto met het zwart/witte jurkje met brede strepen. Dit komt omdat het kleurcontrast veel minimaler is dan bij zwart/wit.

Waar licht het accent van de strepen?

                                     

Soms bevinden de strepen zich maar op een klein deel van de kleding. Hier wordt de meeste aandacht naartoe getrokken. Kies dus strategisch wanneer je voor kledingstukken met enkele strepen gaat. Wanneer de strepen bij de taille liggen, kan dit zowel positief als negatief werken. Je kunt hier je taille mee accentueren, maar pas wel op als je een buikje of juist heel weinig taille hebt. In dat geval doet het weinig goeds voor je.

Hoe valt het kledingstuk? 

            

Wanneer je wat voller bent kunt je wat strepen betreft beter voor wat meer loszittende kleding gaan dan voor de strakke variant. Zoals je op bovenstaande foto’s kunt zien zit de tweede jurk net wat losser, en staat dit een stuk beter dan bij foto 1.

Ook het toevoegen van accessoires kan het verschil maken! Tuurlijk, op foto 2 vind ik dat deze mevrouw deze jurk ook zeker rockt, maar op de eerste foto shinet ze nog veel meer door er een kort spijkerjasje aan toe te voegen. Hierdoor breekt ze het geheel op en creëert ze hier meer taille mee. Ik zeg, een topcombinatie!

Q: Hoe denk jij over horizontale strepen?

FOLLOW ME ON BLOGLOVIN | INSTAGRAM | FACEBOOK | TWITTER

Credits foto 1, 2, 3, 4, 5, 6,
7, 8, 9, 10
1112, 13
14, 15, 16

 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Daphne

  Oeh, interessant artikel en erg leuk dat je dit zo op een rijtje hebt gezet! Ik draag graag horizontale strepen, maar het liefst geen hele kleine strepen, maar juist grotere ‘blokken’. Vind ik sowieso wat mooier!
  Daphne onlangs geplaatst…Masterthesis is af! Wat nu?My Profile

  januari 18, 2018 at 8:07 am
 • Reply sammie

  Ik dacht inderdaad dat iedere streep je breder deed lijken. Weer wat geleerd 😀 Ik vind streepjes altijd leuk, heb meerdere items in mijn kast met de horizontale streep.
  sammie onlangs geplaatst…Tuincentrum, een planten walhalla.My Profile

  januari 22, 2018 at 6:55 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  AFVALUPDATE #1 | HET KAN ZO ECHT NIET MEER…

  Oke, het moet echt klaar zijn nu. Weg met alle chips, koekjes, bankhangen, noem het maar op. Het is tijd...

  Sluiten