Follow:

MINORSTRESS; WAT MOET IK KIEZEN?

Keuzes maken heb ik altijd al een lastig iets gevonden. Steeds vaker denk ik dat ik alleen maar mag kiezen voor waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Waarbij ik gelijk denk; JA! Dit wordt het! En natuurlijk is dat een goed iets, maar wanneer dat gevoel uit blijft blijkt het moeilijk te worden. En zo ondervind ik dit ook op school. Op dit moment zit ik in het tweede jaar van mijn opleiding en moet ik gaan kiezen welke minor ik wil gaan volgen volgend jaar. Zo veel en tegelijkertijd ook weer zo weinig keus.

Naar het buitenland?

Lang hadden mijn vriend en ik al het idee om samen naar buitenland te gaan tijdens de minor. Hoe gaaf zou dat zijn!? Om samen ervaring op te doen in het buitenland. Maar na de voorlichting sloeg de twijfel toe. Beiden zouden we namelijk ontzettend graag stage gaan lopen in het buitenland. Maar dit blijkt dus alleen buiten Europa mogelijk te zijn, bijvoorbeeld in Zuid-Afrika of Nepal. Wil je binnen Europa blijven heb je alleen de mogelijkheid om te gaan studeren en dus niet om stage te lopen. Op dat moment was ik een beetje verslagen. Want wat is nou de toegevoegde waarde om te studeren in het buitenland? Naast dan natuurlijk dat het een ontzettend gave ervaring zou zijn. Maar schiet ik er werkgericht wat mee op? Heb ik hiermee straks een speciaal steentje voor op mijn collega’s? Staat hier iets extra’s mee op mijn papiertje? Ik denk het niet.. En dan ga je je afvragen of het het dan wel waard is. Is het het waard om er een minor waar je wel wat aan hebt voor te laten schieten? Is het al het geld waard? En is het het waard om mijn bijbaan ervoor op te zeggen?

Special Educational Needs?

Naar het buitenland gaan leek dus een minder serieuze optie te worden. Ik besloot mijn aandacht te verleggen naar Special Educational Needs, ookwel SEN genoemd. Dit omdat ik later sterk overweeg om de gelijknamige master te gaan volgen. Nu hadden we gisteren op school een minormarkt en heb ik me verdiept in SEN. Helaas bleek dit ook niet echt aan mijn verwachtingen te voldoen. Ik verwachtte meer één op één begeleiding, maar in feite ga je eigenlijk gewoon stage lopen in het speciaal onderwijs. Sterker nog, de minor SEN bleek vrij weinig overeen te komen met de master SEN. Bummer!
En toen was ik even een beetje uit het veld geslagen. Buitenland lijkt het niet te worden en over SEN ben ik ook niet meer zo enthousiast als ik was. Nu ik het wel weer wat meer met een realistisch oog kan bekijken weet ik dat ik ook gewoon mijn verwachtingen bij moet kunnen stellen, en deze minor toch moet overwegen.

Maar toen…

Ik vroeg me af of ik nou écht gebonden was aan de minoren die er tijdens deze markt werden aangeboden. Dit was dus bovenstaande en wat anderen, denk aan bewegingsonderwijs, rekenexpert, geschiedenis, VMBO  enz. Allemaal dingen waarvan mijn hart zeker niet sneller gaat kloppen. Ik besloot me eens te gaan verdiepen in andere minoren. Want waarom zou ik als pabo-studente geen pedagogische minor kunnen volgen, toch? En zo kwam ik opeens dé minor tegen; levensloopbegeleiding bij autisme.
Ik heb het autistische spectrum altijd al erg interessant gevonden en heb me hier ook al in verdiept. Wanneer ik op het mbo vrij onderzoek mocht doen was dit altijd gericht op autisme. En hier vind je dus ook de één op één begeleiding waar ik naar op zoek was! Blijkt dus dat je wanneer je een educatieve opleiding volgt je ook zeker toegelaten kunt worden. Hier ging mijn hart dus wel gelijk sneller van kloppen en dacht ik Ja! Dit is echt iets voor mij! Ik ga me dus zeker verdiepen in deze minor en meer informatie inwinnen en wie weet wordt dit het wel!

Q: heb jij ook minorstress ervaren? Weet jij al wat je wilt volgen?

FOLLOW ME ON BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Irma

  Wat tof, die laatste minor die je beschrijft! Ik studeer zelf de SPH en van dat soort minoren gaat mijn hart altijd sneller kloppen, haha!
  Irma onlangs geplaatst…Ik viel 25 kilo af: wat bracht het mij?My Profile

  februari 22, 2017 at 9:49 am
 • Reply Mariëlle

  Ik heb er zelf niet zoveel verstand van, maar heb wel vriendinnen die die richting studeren 🙂 Ik zou zelf achteraf heel graag naar het buitenland gegaan zijn. Succes met je échte keuze 🙂
  Mariëlle onlangs geplaatst…Omgaan met stress – hoe doe je dat?My Profile

  maart 3, 2017 at 6:09 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  I LOVE BEAUTY EVENT

  Velen van jullie kennen het waarschijnlijk wel. Het I Love Beauty event, georganiseerd door Misslipgloss, tegenwoordig cynthia.nl. Het is tegenwoordig...

  Sluiten