Follow:

PERSONAL | KAN IK MIJN PROPEDEUSE NOG IN ÉÉN JAAR HALEN?

Poeh, afgelopen week was het best wel een bewogen week. Zoals sommigen van jullie wel weten had ik tentamenweek en heb ik welgeteld 1 van de 3 toetsen gehaald. Voor de herkansing en de rekentoets haalde ik een onvoldoende.. Hierdoor wordt het halen van mijn propedeuse in één jaar wel opeens een stukje moeilijker. Het zit of zat allemaal best wel diep, en aangezien van mij afschrijven vaak voor mij wel helpt, en jullie misschien wel tips voor me hebben, schrijf ik hier toch even een artikel over.

Basale gecijferdheid
Op de pabo lijkt het wel alsof je de ene na de andere rekentoets krijgt. Of ja, voor mijn gevoel is dat zo omdat rekenen nou eenmaal niet mijn sterkste vak is. De wiscat toets (de rekentoets die je moet halen om op de pabo te mogen blijven) haalde ik gelukkig in één keer. En dat betekende dat ik de basale gecijferdheid toets mocht maken. En die maakte ik beschamend slecht, ik haalde namelijk een 3… 

Rekendidactiek
Bij rekendidactiek draait de stof niet zo zeer om het zelf kunnen rekenen, maar meer hoe je het vak rekenen aanleert aan de kinderen, hoe zij het leren en allemaal begrippen en termen. De eerste keer dat ik de toets maakte had ik er niet zo’n goed gevoel over en haalde ik een 5, ik had één punt te kort voor een voldoende. Lullig! Maar dat betekende wel dat ik er alle vertrouwen in had dat ik deze toets deze tentamenweek wel zou halen. En na de toets had ik er ook een goed gevoel over. Maar wat haalde ik? Wederom een 5. Waar het fout is gegaan, ik heb geen idee. We moeten maar even de inzage afwachten..

Kan ik nu mijn propedeuse nog in één jaar halen?
Ja, die kans is in principe mogelijk. Wel moet ik mijn stinkende best ervoor gaan doen. Vanaf het begin van de pabo is het altijd mijn doel geweest om mijn P in één jaar te halen. Daar ging ik voor strijden. Na het mbo zonder een enkele onvoldoende afgesloten te hebben was dit mijn volgende doel en eigenlijk dacht ik dat dat me wel zou lukken.. 

Wat moet ik doen om mijn P nog in één jaar te halen? Als eerste moet ik de rest van de vakken allemaal halen. Nu ben ik hier niet zo heel bang voor omdat ik naast de herkansingen geen schriftelijke toetsen meer heb. Geschreven producten liggen mij wel, dus dat zou goed moeten komen. Als tweede moet ik de basale gecijferdheid in juni over gaan doen. Als ik dan al deze vakken heb gehaald, zou dat betekenen dat ik in augustus het tentamen rekendidactiek nog eens zou mogen doen en dat nog onder studiejaar 1 valt. Haal ik die, dan heb ik mijn P in één jaar. 
Dit moet zeker mogelijk zijn.. Maar ik moet er wel keihard voor gaan knallen. Mijn plan van aanpak? Gelijk volgende week beginnen met rekenen oefenen. Ik moet gewoon elke week tot aan eind juni even aandacht besteden aan rekenen. Al is het maar een uurtje per week. Het moet erin komen. En dan als het tentamenweek is nog meer aandacht eraan besteden. Ik hoop dat dat voldoende zal zijn. En als ik dan in augustus rekendidactiek mag doen, heb ik heel juli nog om daar voor te leren. Ook hier ga ik veel vroeger beginnen; opnieuw een samenvatting maken en wederom elke week gewoon er naar kijken en op het eind meer aandacht eraan besteden. Ik hoop zo dat dat hem gaat worden! 

Q: Heb jij nog tips voor mij hoe ik het leren hiervoor het beste aan kan gaan pakken?

FOLLOW ME ON BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply Mariska

  Het is een mooi doel, maar als je je P op 1 punt na niet in het eerste jaar haalt lijkt me dat ook geen probleem. Het is mooi om mooie doelen voor jezelf te hebben, maar laat het ook niet teveel van je eisen 🙂
  Mariska onlangs geplaatst…Antilliaanse cashewnotentaart | ReceptMy Profile

  april 19, 2016 at 7:16 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  PERSBERICHTEN #2

  Het is maandag dus tijd voor weer een aantal nieuwe, boeiende persberichten! Als dit zo blijft doorstromen kan ik inderdaad...

  Sluiten