Follow:

ALTIJD MAAR MEER WILLEN

Een van de dingen waar ik me qua mezelf het meeste aan kan ergeren is het feit dat ik nooit echt tevreden ben. Ik ben zo’n persoon die altijd meer wilt wanneer het op mezelf neer komt. Want zeg nou zelf, ik ga drie dagen in de week naar school, loop 2 dagen stage en werk ook nog het hele weekend. En toch verwacht ik meer van mezelf en vind ik dat niet genoeg doe en is er zoveel meer wat ik nog allemaal wil doen. Ik wil altijd maar meer voor mezelf.

Welke zoeker ben ik dan?

Na online wat research te hebben gedaan kwam ik erachter dat je verschillende ‘zoekers’ hebt. Zo kan je bijvoorbeeld op zoek zijn naar meer geld en meer materiaal en ben je dus een materiële zoeker. Ook kan je een relationele zoeker zijn en dus altijd op zoek bent naar betere relaties. Dit is bij mij beide niet het geval. Wat ik ben is een zelfverbeteringzoeker. Een wat? Ik ben een persoon die altijd op zoek is naar verbeteringen op persoonlijk vlak, op zoek is naar meer vaardigheden om te leren en een sterkere mentaliteit wil. Ik push mezelf altijd om meer te doen. Zo push ik mezelf bijvoorbeeld om na al mijn drukke taken ook nog elke dag een artikel op mijn blog te posten terwijl dit helemaal niet nodig is. Het zou ook prima om de dag kunnen, maar nee dat is niet goed genoeg volgens mijzelf en als ik mijn blog wat serieuzer aan zou willen pakken moet ik voor mijn gevoel wel elke dag een artikel online zetten. Anders is het niet goed genoeg.

Waarom ben ik dan zo op zoek?

Bijna iedereen blijkt hier last van te hebben, het is namelijk de geest en gedachten die altijd op zoek zijn naar meer. Ondanks dat iedereen natuurlijk van persoonlijkheid verschilt, denken we allemaal na.
Onze hersenen zijn niet zo gemaakt om tevreden te zijn met het moment. Ze zijn gemaakt om problemen op te lossen. Om deze reden zijn dus ook gemaakt om te zoeken. Zoeken naar oplossingen voor deze problemen. Hierdoor maakt het dus erg lastig om tevreden te zijn met wat je hebt.

Wat kan ik eraan doen?

Wat we eraan kunnen doen is de illusie dat er altijd meer is te doorzien. We moeten leren tevreden te zijn met wat we hebben. Wanneer we door deze illusie van zoeken heen prikken kunnen we de realiteit zien. Hierbij weten we dat er altijd wat iets zal ontbreken aan onszelf of aan ons leven, we zijn nu eenmaal niet perfect. Want alles wat we hebben maakt ons niet per definitie gelukkig. En wachten totdat er iets voorbij komt wat ons wel gelukkig maakt schiet ook niet op. De normale staat van een mens is gelukkig en ontspannen. Juist door negatieve ervaringen krijgen we stress en wijken we af van deze normale staat. De manier hoe we hier mee om gaan kunnen we zelf bepalen. Gelukkig zijn is een beslissing die je zelf kunt maken. Ik weet dat dit heel makkelijk gezegd is, dat vind ik zelf ook. Je beslist niet van de een op andere dag dat je vanaf nu gelukkig bent en dat dat dan ook zo is. Was het maar zo! Maar je kunt hier wel naar toe streven en werken. Om gelukkig te zijn in het hier en nu en tevreden te zijn met wat je hebt en wat je bent. Door je juist te focussen op wat je wel hebt kun je dit bereiken. Door jezelf te accepteren zorg je voor tevredenheid en waardering.

Maar hoe kun je dit nou in de praktijk aanpakken? Dit kun je doen door kleine, haalbare doelen te stellen. Kijk ik verwacht op een vrije dag van mezelf dat ik schoonmaak, foto’s van mijn blog maak, boodschappen doe en ook nog wat artikelen schrijf. Dat is hartstikke veel! En aan het eind van de dag ben ik dan boos op mezelf dat ik niks heb gedaan. Door de doelen kleiner te maken, door bijvoorbeeld alleen schoon te maken, of alleen aan mijn blog te werken wordt dit al een stuk gemakkelijker! Hierdoor haal je successen en daar worden we gelukkig van.

Q: Ben jij ook altijd op zoek naar meer?

FOLLOW ME ON BLOGLOVIN | INSTAGRAM | FACEBOOK | TWITTER

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Lauriëtte

  Super herkenbaar dit! Dat ik een zoeker was wist ik; denk inderdaad dat veel mensen dat zijn. Maar dat er verschillende zoekers zijn heb ik eigenlijk nooit zo bij stil gestaan. Het helpt voor mij heel erg om een dankbaarheidslijstje bij te houden. Dan besef ik iets beter dat ik hartstikke tevreden mag zijn en dat ik niet altijd op zoek hoef naar meer.
  Lauriëtte onlangs geplaatst…Minimaliseren; van rugtas naar schoudertasMy Profile

  november 8, 2017 at 7:13 am
 • Reply marleen

  Wat grappig dat we allebei een soortgelijk artikel hebben vandaag. Het is dus ook voor mij heeeel herkenbaar, vooral hoe je jezelf dingen (en vooral druk) oplegt .. Gelukkig zijn we ons ervan bewust, dat is al stap 1 🙂
  marleen onlangs geplaatst…Niet weten wat je wil & volwassen zijn. Welcome to adult life!My Profile

  november 8, 2017 at 1:54 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  5 FAVORIETE ME-TIME MOMENTEN

  Het inplannen van wat me-time is ontzettend belangrijk. Als twintiger merk ik dat mijn leven vrij vol zit en ik...

  Sluiten