Follow:

HOE HOU JE DIT JAAR JE GOEDE VOORNEMENS WEL VOL?

Zo, dit artikel had eigenlijk al maandag 1 januari online moeten staan maar een flinke virusinfectie aan mijn keel gooide wat roet in het eten. Wat heb ik mij de eerste dagen van het jaar beroerd gevoeld zeg! Koorts, hoesten, pijn aan mijn hele lichaam, mijn longen die in brand stonden, het is zeker geen pretje. Ik voel me nog steeds behoorlijk als een vaatdoek, maar dat mag de pret niet drukken want vandaag begint dan voor mij officieel het nieuwe jaar haha, waar we het over goede voornemens gaan hebben.

Want hee, een week later heb je die goede voornemens die je op 1 januari in hebt laten gaan vast ook nog wel en misschien begin je er zelfs al wel weer een beetje moeite mee krijgen, of kan je je er juist nog niet voor de volle 100% toe zetten. Zoals ik, ik ben ook nog niet begonnen. Elk jaar falen mijn goede voornemens weer, ik kap er na een paar dagen, hooguit weken, weer mee of erger nog, ik begin er niet eens aan. Daarom heb ik de afgelopen paar jaren niet eens aan gedaan. Er komt altijd wat iets voorbij. Je gaat op vakantie, je hebt het druk, of zoals ik dit jaar.. je wordt ziek. Er is altijd wel een reden waarom het niet lukt. Je valt al snel uit het ritme en daarna is het hopeloos verloren. Goede voornemens zoals de meesten mensen ze maken werken niet. Ze zorgen er eerder voor dat je faalt en dat je daardoor ontzettend baalt van jezelf.

Maar waarom schrijf ik nu dan toch een artikel over goede voornemens? Omdat ik op het punt in mijn leven sta dat het anders moet. Ik wil het roer flink omgooien. En ja, met een nieuw jaar is dat wel een mooi moment. Maar hee, ik begin niet 1 januari, ik begin 8 januari. Dus dat is anders. Wel een maandag, dus ik vind het prima. En ik vond een manier waarop ik denk dat ‘goede voornemens’ wel vol te houden zijn. Alleen noemen we niet meer zo, maar doelen. Doelen waar jij in het jaar 2018 aan wilt gaan werken. Maar hoe hou je dit dan wel vol?

Kies een thema

Om te beginnen kiezen we een thema voor het jaar 2018. Waar wil jij dit jaar nou echt aan gaan werken? Is dat je gezondheid of misschien wil je op financieel gebied wel dingen bereiken? Wil je je mentaal beter voelen of juist op sociaal gebied verbeteringen toepassen? Wat is het belangrijkste om voor jou in 2018 te bereiken? Kies dit thema, dit is je focus voor dit jaar. Wanneer je een thema kiest voor een jaar is het gemakkelijker om je pad bij te sturen wanneer je even afdwaalt. Hierdoor is het gemakkelijker de aandacht vast te houden. Wanneer jij kiest voor gezondheid is het veel makkelijker om weer te gaan sporten dan wanneer je doel ‘3 keer in de week sporten’ is en je dit niet lukt.

Werk in kleine stappen

Neem je net gekozen thema als uitgangspunt. Bedenk jezelf welke stappen je kunt ondernemen binnen dit thema. Waarschijnlijk zijn er tientallen stappen te bedenken, schrijf deze voor jezelf op. Deze lijst kun je ten alle tijden erbij pakken om te werken aan je doel voor dit jaar. Loopt het even wat minder, pak die lijst en kijk wat jij vandaag nog kunt doen om weer op het rechte pad te komen!

Blijf dicht bij jezelf

Deze stap is eigenlijk een verlengde van het werken in kleine stappen. Deze kleine stappen moeten ook dicht bij jezelf blijven. Is je thema bijvoorbeeld gezondheid en wil je graag wat afvallen? Stel dan niet als doel dat je 10 kilo af wilt vallen, want gaat dit niet zoals je wilt dat het gaat kan dit ontzettend demotiverend werken. In plaats daarvan kan je er neer zetten dat je gezond wilt eten. Regelmatig wilt sporten. Vaker fruit wilt eten. Noem maar op. Deze doelen of stappen zijn veel makkelijker op te pakken dan 10 kilo afvallen, vind je ook niet? Door je doelen anders te formuleren kom je makkelijker vooruit en is het dus ook makkelijker om je doelen vol te houden. Hierdoor heb je het resultaat volledig in je eigen hand en motiveert het je alleen maar meer om vooruit te komen!

Q: Hoe hou jij je goede voornemens vol?

FOLLOW ME ON BLOGLOVIN | INSTAGRAM | FACEBOOK | TWITTER

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
MIND | DE LAT MINDER HOOG LEGGEN

De lat hoog leggen is iets waar ik heel goed in ben. En dan bedoel ik niet voor de mensen...

Sluiten