Follow:

IS DE PIL SLIKKEN DAN ZO VERKEERD?

Tegenwoordig kun je in de blogwereld ontzettend veel artikelen lezen over mensen die gestopt zijn met de pil, overgestapt zijn op een ander anticonceptiemiddel en hier ontzettend enthousiast over zijn. Nu slik ik al jaren de pil.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik hem ook regelmatig doorslik. En al die artikelen laten me wel twijfelen. Zou ik dan ook moeten stoppen met het slikken van de pil? Is het echt zo slecht voor me en gaat alles beter wanneer ik stop? Maar wil ik dat eigenlijk wel? Want ik haat ongesteld zijn en eigenlijk bevalt de pil me wel prima. Wat moet ik dan doen? Ik besloot wat onderzoek te doen naar het gebruik én de zogenaamde nadelen van de pil.

De nadelen van de pil

Het is algemeen bekend dat het slikken van de pil ervoor kan zorgen dat je hormoonhuishouding veranderd. Hierbij kunnen er ook problemen ontstaan, die ook netjes in de bijsluiter vermeld staan. Ook wordt de wisselwerking met andere medicijnen, waaronder antibiotica vermeld. Daarom is het ontzettend belangrijk dat iedereen onthoudt dat je tijdens het slikken van antibiotica met alleen de pil niet goed genoeg beschermd bent tegen zwangerschappen. Dat ten eerste.

Daarnaast zijn er nog vele andere ‘nadelen’ aan de pil. Zo is de pil iets wat je consequent moet slikken, je bent mogelijk niet direct vruchtbaar wanneer je stopt met de pil, het beschermt je niet tegen soa’s en ook wanneer je ziek bent en bijvoorbeeld overgeeft kan het misgaan. Maar naast deze dingen heeft de pil nog meer ‘vervelende’ bijwerkingen. Deze worden veel vaker besproken wanneer er gesproken wordt over het stoppen van de pil. Zo zou je er onder andere depressief van kunnen raken en ook je gewicht kan toenemen.

Een depressie

Maar is er ook daadwerkelijk een verband tussen het slikken van de pil en het hebben van een depressie? De pil bevat naast oestrogeen ook progestateen. Vrouwen die gevoelig voor depressies zijn hebben over het algemeen een lagere serotoninespiegel. Progestageen zorgt er bij hen voor een verdere verlaging van de neurotransmitter serotonine ( het gelukshormoon). Tijdens de stopweek kunnen depressieve gevoelens optreden, die het gevolg kunnen zijn van een tekort aan vitamine B6.

Dus wanneer er met koppen wordt gestrooid als ‘de pil maakt je depressief’ en ‘er is een verband tussen het slikken van de pil en depressies’ lijkt dit dus een beetje kort door de bocht te zijn. Ja, je kan depressief worden. Maar hier spelen ook andere factoren in mee.

Gewichtstoename

Veel mensen klagen dat ze zijn aangekomen door het slikken van de pil. Maar is de pil ook daadwerkelijk de oorzaak hiervan? Wanneer ik zoek naar wetenschappelijk onderzoek hierover kom ik tot de conclusie dat ze ‘het eigenlijk niet zo goed weten’. Je lichaam kan vooral in de eerste maanden dat je de pil slikt wat vocht vasthouden. Maar of vrouwen ook echt blijvend dik worden van de pil is maar de vraag. Wetenschappelijk onderzoek komt met verschillende bevindingen. Echt duidelijk is het dus niet.

In een ander onderzoek wordt vermeld dat het percentage dat daadwerkelijk een gewichtstoename van de pil ervaart erg klein is. De meeste onderzoeken laten zien dat vrouwen over het algemeen niet aankomen van de pil, en wanneer dit wel het geval is komt dit maar in 3 à 4 procent voor. Er wordt dus niet gezegd dat je niet kan aankomen van de pil, maar de meeste vrouwen komen dus gewoon niet aan volgens dit onderzoek.

Ook speelt er nog een andere factor mee. Rond de tijd waarin veel vrouwen aan de pil beginnen, komt sowieso al veel gewichtstoename voor. Dit komt omdat je levensstijl veranderd; je drinkt alcohol, eet meer fastfood en je sport minder. Kortom; het volwassen leven staat voor de deur. Daarom lijkt de pil niet de belangrijkste factor te zijn als het om gewichtstoename draait.

Het afvlakken van emoties

Dat de pil wat met je emoties doet is algemeen bekend. En dit vind ik dan ook een van de weinige goede redenen om te stoppen met de pil. Naast wanneer je daadwerkelijk zwanger wilt worden haha. In de pil zit oestrogeen en het effect van deze stof kan per vrouw verschillen. Vrouwen hebben vaker last van stemmingswisselingen, vooral tijdens de stopweken. We voelen ons vaak geprikkeld, onbegrepen, emotioneel, gestrest en somber. Het is al langer bekend dat oestrogeen hiermee samenhangt.
Maar wat doet oestrogeen nou eigenlijk met je hersenen? Het vermeerdert de hoeveelheid serotonine. Serotonine is een neurotransmitter. De hoeveelheid serotonine beïnvloedt de stemming, slaap, seksueel gedrag, pijn en eetgedrag. Ook beïnvloedt het de productie en effecten van endorfinen. Ook dit zijn neurotransmitters. Deze werken in de eerste plaats pijn onderdrukkend, maar zorgen ook voor een gevoel van euforie en geluk.

In het midden van de menstruatiecyclus is er een piek in de hoeveelheid oestrogeen, hierdoor vindt de ovulatie plaats. Daarna is er een plotselinge daling. De rest van de maand stijgt en daalt het geleidelijk. Wanneer ik zoek op het afvlakken van emoties vind ik daar vrij weinig van terwijl dit iets is dat meer mensen lijken te ervaren.

Mijn idee over de pil

Zoals ik in het begin van mijn artikel al aangaf slik ik al een flinke tijd de pil. Ik denk dat ik dit al een jaar of 7 doe. Ik ben hieraan begonnen omdat ik altijd al een heftige menstruatie heb gehad. Elke keer als ik ongesteld was had ik echt gigantische buik- én rugpijn. Zo erg dat ik tijdens de 3 heftigste dagen gewoon niet meer normaal kon functioneren en ik ziek in bed lag. Dat kan natuurlijk niet, elke maand er 3 dagen zo ziek van zijn dat je het niet op kunt brengen om naar school te gaan. De pil heeft dit deels opgelost. Wanneer ik ongesteld ben heb ik eigenlijk nog steeds flinke buikpijn, maar het is niet zo erg als daarvoor. Met de juiste pijnstilling kan ik deze dagen functioneren.

Even dit feit weg gedacht, zou het zomaar kunnen zijn dat wanneer ik met de pil stop mijn emoties minder afgevlakt worden, ik afval, ik korter ongesteld zou zijn en niet meer aan een pil hoef te denken. Maar is dat wel wat ik wil? Nee. Eigenlijk niet. Ik wil helemaal niet dat mijn emoties minder afgevlakt worden. Dat klinkt misschien heel gek maar ik voel al zo ontzettend veel. Ik moet er echt niet aan denken dat ik dan al helemaal om alles jank en intens gelukkig word. Afvallen doe ik wel zonder de pil. Daarnaast heb ik niks te klagen over mijn lichaam. Met de pil ben ik al 5 dagen ongesteld en korter lijkt me niet echt nodig/kunnen. En het niet aan een pil hoeven denken, tja ik ben er zo aan gewend en ik ben op 100 keer de pil slikken het misschien 1 keer vergeten dus dat zou ook geen overtuigend argument zijn.

Daarnaast zou ik dus waarschijnlijk die heftige pijn weer terugkrijgen en daar zit ik dus echt niet op te wachten. Ook hoor ik regelmatig dat de huid van mensen die gestopt zijn onrustiger worden. Nu is mijn huid al erg onrustig en meer van dat heb ik ook niet echt behoefte aan. Dus nee, voor mij is het slikken van de pil helemaal niet zo verkeerd en ik zie mezelf dan ook niet echt stoppen. Ja, wanneer er een ander anticonceptiemiddel is die mij dezelfde voordelen geeft, dus zelf bepalen wanneer ik ongesteld wordt en ervoor zorgt dat ik minder pijn heb, ja dan zou ik het misschien overwegen. Maar voorlopig blijf ik lekker de pil slikken.

Disclaimer

Dit artikel is puur geschreven aan de hand van mijn kijk op de dingen. Ik heb niks tegen de mensen die wel zijn gestopt met de pil. Als dit iets is wat voor ze werkt en waar zij zich beter door voelen dan ben ik daar hartstikke blij mee! Ik wil met dit artikel niet zeggen dat het stoppen met de pil onzin is, maar alleen de kanten toelichten dat de pil niet in alle gevallen de boosdoener is en dat dit mij dus heeft overgehaald om niet met de pil te stoppen. Iedereen mag hier natuurlijk een andere mening over hebben.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

5 Comments

 • Reply Carolien

  Ik had dezelfde dilemmas als jou wat de pil betreft. Vooral de buikpijn of het onregelmatig ongesteld zijn heeft voor mij de doorslag gegeven om nog maar even niet te stoppen.

  augustus 23, 2017 at 5:54 am
 • Reply Simone

  Fijn dat je hierover schrijft! Ik herken het ook wel. Een jaar geleden ben ik overgestapt naar een zware pil en nu onlangs weer terug naar een lichtere pil. Ik merk nu hoe mijn emoties weer echt terugkomen, ipv dat ze heel vlak zijn. Heel bijzonder en ook best heftig om te merken.
  Simone onlangs geplaatst…Outfit: Zomer op KosMy Profile

  augustus 23, 2017 at 6:13 am
 • Reply Loes

  Ik heb eigenlijk nooit echt last gehad van de pil, tot ik doorbraakbloedingen kreeg en een zwaardere kreeg. Ik heb nu nog steeds geen last, maar voel me niet prettig bij de hoge dosis. Ik ga binnenkort toch overstappen denk ik naar een spiraal!
  Loes onlangs geplaatst…Shoplog AliExpress – It Has Become an AddictionMy Profile

  augustus 23, 2017 at 9:05 am
 • Reply Nesrin

  Ik denk dat het voor iedereen anders is en dat de fase waarin je zit een grote rol speelt plus de hormoonschommelingen. Toen ik begin 20 was kon ik de pil helemaal prima-happy-goed-fantastisch handelen. Tien jaar later was het een heel ander verhaal.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin#84 Latin Village, werken, kinderen & kittensMy Profile

  augustus 24, 2017 at 9:23 pm
 • Reply sammie

  ik ben een tevreden pil slikker en merk niets van de “bijwerkingen” Ik ben niet aangekomen, heb niet het gevoel dat mijn emoties zijn afgevlakt en heb al helemaal geen depressieve gevoelens.
  sammie onlangs geplaatst…Molyvos, toeristentreintje en katten in Petra.My Profile

  augustus 28, 2017 at 6:12 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  GOOD BEDTIME HABITS

  Een avondroutine, het klinkt altijd zo geweldig en ideaal. Hoe fijn is het als je gewoon een standaard routine hebt...

  Sluiten