Follow:

MIND | DE LAT MINDER HOOG LEGGEN

De lat hoog leggen is iets waar ik heel goed in ben. En dan bedoel ik niet voor de mensen om mij heen, maar juist voor mijzelf. Ik ben echt een ontzettende perfectionist, tot vervelendst toe. En de eisen die ik af en toe aan mezelf stel zijn belachelijk. Te hoog. Zoals bijvoorbeeld mijn stage. Ondanks dat ik wist dat ik hier doodongelukkig was en ik echt op mijn tenen liep, vond ik dat ik het toch maar gewoon nog twee maanden vol moest houden en maar keihard moest knallen. Met het gevolg dat ik keihard onderuit ben gegaan.


Dit heeft me wel laten realiseren dat het anders moet. Dat ik moet stoppen met altijd maar doorgaan, met die hoge eisen aan mezelf te stellen en dus de lat voor mezelf eens minder hoog moet gaan leggen. Een mens mag fouten maken, sterker zelfs, mensen zijn niet perfect en fouten maken is iets wat hoort. Mijn grens heeft de afgelopen jaren echt te hoog gelegen en het is tijd om deze wat lager te leggen. En daarom wil ik de komende tijd bewust omgaan met deze lat/grens en deze lager leggen. Omdat ik zeker weet dat ik hier niet de enige in ben deel ik de tips die ik heb gevonden, en de komende tijd aan wil werken, met jullie.

Social Media is nep
Droom jij  ook wel eens weg bij Social Media? Ik wel! We brengen er heel wat uurtjes door en zien de meest perfecte beelden voorbij komen. Onlangs schreef ik hier al eens over, al die perfecte instagramfoto’s die ons beeld verpesten. We moeten onthouden dat deze foto’s vaak niet de werkelijkheid bevat. We moeten onszelf niet gaan vergelijken met deze perfecte foto’s. Onthou dat dit beeld maar een klein stukje van de werkelijkheid is en dat ook deze instagrammers niet perfect zijn en minder leuke dingen meemaken. Wij hoeven onszelf niet te meten hiermee.

Ga offline
Ik zit vaak vastgeplakt aan mijn mobiel en anders aan mijn laptop. Ik bekijk social media, check de laatste tijd te vaak mijn mail en whatsapp natuurlijk niet te vergeten. Ik ga er mee naar bed en ik sta ermee op. En dat is FOUT FOUT FOUT. Leg eens een halfuurtje dat spul weg en focus je eens op eens anders. En nee, dan geen tv of ander beeld maar lees eens een boek. En nog belangrijker; laat die telefoon uit je slaapkamer. Het felle licht zorgt ervoor dat je niet goed in slaap komt. Daarnaast is het echt onnodig om alles te checken voordat je gaat slapen en gelijk als je wakker wordt. Rustgevend is dit zeker niet en de slaapkamer is om te slapen.

Leef in het nu
Oh wat is dit makkelijk gezegd. Ik leef eigenlijk helemaal niet in het nu, maar in het verleden en in de toekomst. Mijn gedachtes gaan van ‘had ik maar.. wat als ik dit had gedaan.. heb ik het wel goed gedaan..’ naar ‘wat gebeurd er… moet ik me voorbereiden op…’. En wat is dat zwaar. Ik kan dingen uit het verleden niet veranderen en ik kan ook niet zien wat er morgen gaat gebeuren. Dus wat heeft het voor zin om daar over naar te denken? Hier probeer ik me steeds bewuster van te worden en te kijken naar het nu. Hoe voel ik me nu? Wat wil ik nu? Dat is wat er op dat moment belangrijk is en meer niet.

Zeg vaker nee
Eigenlijk wil je iets niet doen, heb je er geen zin in of past het helemaal niet bij je. Maar wat doe je? Toch zeg je ja. Althans, ik wel. Maar het is echt niet erg als je wat vaker nee zegt. Mensen vinden je niet ineens minder leuk of minder goed. Wanneer je overal ja op zegt denk je vooral aan de ander, maar niet aan jezelf. Nee zeggen is niet slecht, het getuigd juist van zelfrespect. Je mag jezelf ook een keer belangrijk vinden.

Stel realistische eisen
Hoge eisen kunnen als een belemmering werken. Wanneer deze te hoog zijn wordt het vaak lastig om hieraan te voldoen en dat zorgt vaak voor stress en onrust. Hierdoor wordt het moeilijk om tevreden te zijn over jezelf of het resultaat. Het is een kunst om eisen te gaan stellen die haalbaar en realistisch zijn. En natuurlijk kan je dan nog steeds een mooi of goed eindresultaat behalen, alleen hoef je het bijvoorbeeld niet allemaal alleen te doen, of in een korte tijd.

Niet omdat het moet, maar omdat jij het wilt
Eindelijk is de winter echt begonnen, dat betekent dat het tijd is voor sneeuwpret en schaatsen. Want iedereen vind dat leuk, dus dat betekent dat ik mee moet doen en het ook leuk moet vinden. Maar wat als ik dat nou eens niet doe en lekker thuis blijf omdat ik daar zin in heb? Probeer eens te doen waar jij zin in hebt en waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Daar wordt je veel gelukkiger van.

Q: doe jij wel eens dingen omdat het moet?

FOLLOW ME ON BLOGLOVIN | INSTAGRAM | FACEBOOK | TWITTER

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Kirsty

  De lat minder hoog leggen vind ik ook wel herkenbaar. Met name wanneer er ook door anderen heel veel van je verwacht wordt kan ik er pijn van in mijn buik krijgen. Kijken naar wat bij je past is inderdaad ook heel belangrijk en vervolgens moet je dan zoveel mogelijk dingen doen die wél bij je passen ipv niet. Zelf ben ik er ook mee bezig, maar dat offline zijn lukt mij in de avond gelukkig weer wat beter. Ik merk ook dat lezen mij goed laat ontspannen, dus dat probeer ik ’s avonds vaak te doen.
  Kirsty onlangs geplaatst…Benefit Ka-Brow! WenkbrauwgelMy Profile

  december 11, 2017 at 8:06 am
 • Reply Nienke

  Herkenbaar gevoel. We leven meer voor anderen dan voor ons zelf. Ik heb ook moeite met nee zeggen en mee doen aan dingen terwijl ik het eigenlijk niet zelf wil.

  december 17, 2017 at 4:29 pm
 • Reply Natasja

  Oh dit is zo herkenbaar! Ik ben ook altijd veel te streng voor mezelf, en loop daardoor iedere keer weer tegen mijn eigen grenzen aan. Zelfs op mijn 43e weet ik nog steeds niet hoe ik het allemaal een beetje makkelijker (en dus leuker) voor mezelf kan maken, alles moet perfect van mezelf.
  Natasja onlangs geplaatst…OOTD: mijn nieuwe groene Tante Betsy outfitMy Profile

  december 26, 2017 at 6:49 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  FLASHBACK WEEK 49 | ONVERWACHT EEN WEEK VRIJ

  Onverwacht was dit een vrij rare week. Zoals je in mijn eerdere artikel kon lezen ben ik onverwacht gestopt met...

  Sluiten