Follow:

OVER ZELFVERTROUWEN

Zelfvertrouwen. Zo’n klein woord met eigenlijk zo’n grote betekenis. Lange tijd heb ik met dit woord geworsteld en was ik niet tevreden over mezelf. En eigenlijk was dat zo ontzettend jammer. Mijn eigenwaarde was zo laag en nu weet ik dat dat onterecht was.
Bij zelfvertrouwen word er al snel naar uiterlijk gekeken. Wanneer je jezelf er niet goed uit vind zien heb je al snel te weinig zelfvertrouwen. En dat is natuurlijk ook wel zo. Maar hoe zit het dan met je innerlijk? Wat als je jezelf niet goed genoeg vindt en je niet in je eigen krachten gelooft? Dan heb je ook geen zelfvertrouwen en dat lijkt toch regelmatig vergeten te worden. 

MIJN VERHAAL

Hoe jij naar jezelf kijkt is ontzettend belangrijk. Ik denk dat dit een grote invloed heeft op hoe andere ook naar jouw kijken. Maar een realistisch zelfbeeld creëren is een erg lastig iets. Wanneer jij jouzelf op een positieve manier ervaart zullen andere mensen dit ook sneller doen. Maar voor een realistisch zelfbeeld heb je dus ook weer genoeg zelfvertrouwen nodig. Ironisch he? Het lijkt wel een vicieuze cirkel waarin je belandt bent. 

Eerder gaf ik aan dat ik ook lang geworsteld heb met mijn zelfvertrouwen en dus ook met mijn zelfbeeld. Door nare ervaringen in het leven was het beeld van mezelf ronduit negatief. Dit was gericht op mijn uiterlijk, maar vooral ook op mijn innerlijk. Mensen hadden mij zo vaak teleurgesteld en in de steek gelaten dat ik er wel van overtuigd was dat het wel aan mij moest liggen. Waarom zouden ze anders weg gaan? Toen ik een aantal jaar terug een relatie kreeg met mijn ex begon dit te verbeteren. Die jongen was zo gek op me dat ik wel iets goed moest doen, dacht ik. In de korte tijd die we samen waren bouwde hij mijn zelfvertrouwen een beetje op. Hij liet me zien dat het ook anders kon, dacht ik. Maar ook dit was niet van lange duur. Uit het niets maakte hij onze relatie uit en ik was weer terug bij af. Misschien was ik nog wel dieper gezonken dan daarvoor. 

Maar toen kwam bij mij de realisatie; ik liet mijn zelfvertrouwen en zelfbeeld teveel afhangen van de personen om mij heen, en dan vooral van de mannen in mijn leven. Dit kon zo niet langer, besloot ik. En dus koos ik ervoor om een tijd de mannen even uit mijn leven te gaan bannen en aan mezelf te werken. Want wanneer je van jezelf houdt, kun je pas in een goede relatie zitten. Daar ben ik inmiddels wel achtergekomen. Ik ben naar mezelf gaan kijken, naar mij als persoon en hoe mijn karakter is. En daar kwam ik erachter dat ik helemaal niet verkeerd ben. Tuurlijk, ook ik heb mijn imperfecties maar verder ben ik een leuke, lieve meid die altijd voor andere klaar staat en voor anderen zal zorgen. Wat is daar zo fout aan? Ik ben terug gaan kijken naar mijn verleden. Heb ik er iets aan kunnen doen dat deze personen uit mijn leven zijn gestapt? Heb ik iets aantoonbaars gedaan wat daar voor heeft gezorgd? Nee. Dus het ligt niet aan mij maar het is hun gebrek dat ze weg zijn gegaan. Langzaam aan ben ik meer van mezelf gaan houden. Naast dat ik erachter kwam dat ik stiekem best een leuk persoon ben, ben ik ook meer van mijn uiterlijk gaan houden. Wanneer ik nu voor de spiegel sta denk ik regelmatig dat ik er zeker mag zijn. Wanneer mijn vriend zegt dat ik er goed uit zie geloof ik hem. Ik voel me ontzettend lekker in mijn vel zitten wanneer mijn make-up goed zit of wanneer ik een leuke outfit aan heb. En dat is zo belangrijk en gun ik iedereen!

Maar hoe doe je dat dan?

Ik weet zeker dat er talloze meiden hier op het internet rondzwerven die met precies dezelfde problemen lopen als waar ik mee liep. En het lijkt zo makkelijk gezegd, dat je zelfvertrouwen moet vergroten en dat dan alles beter gaat en je daarvoor alleen maar even goed naar jezelf moet kijken. Maar als je zelfvertrouwen mist en je dan naar jezelf kijkt blijkt dat in de praktijk toch dingen wel lastiger te maken. Daarom moet je een paar dingen onthouden:

 • Jij bent uniek. Niemand is hetzelfde als jij bent. Nu niet, vroeger niet en ook zeker in de toekomst niet. En ieder uniek persoon heeft zijn capaciteiten en eigenschappen. Maar dit betekent ook dat alleen JIJ je leven kunt bepalen. Niemand anders, je ouders niet, je familie niet, je vriendje niet en ook je vriendinnen niet. 
 • Kies voor jezelf. En dat betekent zeker niet dat je kiest voor alleen zijn. Hierdoor leer je jezelf zoveel beter kennen. 
 • Ieder persoon heeft zijn positieve aspecten. En natuurlijk heeft iedereen ook zo zijn negatieve dingen, ook jij en ik. Maar laat dit niet de overhand nemen. Kijk naar wat er positief is maar negeer ook zeker je negatieve kanten niet. Accepteer deze en buig deze om naar iets goeds. Hierdoor ga je milder over jezelf denken. 
 • Wees geen toeschouwer van je leven. In je leven ben jij de speler, neem deze houding ook aan. Kies actief voor de dingen die jou gelukkig maakt en laat niet alles zomaar over je heen komen. 
 • Kijk niet teveel achterom. Soms kunnen er in je leven dingen gebeurd zijn waar je negatief tegenover staat, dingen die je pijn hebben gedaan of juist dingen die voor jouw onzekerheid hebben gezorgd. Laat dit los. Gebeurd is gebeurd, maar we leven in het heden. De stand van zaken NU is wat telt. 
Share on
Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Lilly

  Toffe post en toffe blog 🙂

  maart 6, 2017 at 4:53 pm
 • Reply Jonna@burgertrutjesNL

  yeah, goed artikel! Geloof in jezelf, niemand anders doet het voor je 🙂
  Jonna@burgertrutjesNL onlangs geplaatst…Online merktassen shoppen bij BrandfieldMy Profile

  maart 7, 2017 at 4:57 pm
 • Reply Mariëlle

  Mooi artikel <3 Ik was vroeger ook best onzeker en nu heb ik eigenlijk zoiets van F*CK IT! 😀
  Mariëlle onlangs geplaatst…Wat maakt je mooi unboxing – goodnessMy Profile

  maart 7, 2017 at 6:04 pm
 • Reply Merel

  Herkenbaar! Zelfvertrouwen is iets heel aparts. De een bezit het de ander moet er ontzettend aan werken. Knap dat je het zo op schrijft. Het klinkt allemaal heel makkelijk dat je zo vol zelfvertrouwen kan komen. Maar je moet er gewoon echt zelf aan werken. Naar jezelf luisteren is heel belangrijk!

  maart 13, 2017 at 4:50 pm
 • Reply Maxime

  Erg herkenbaar wat je schrijft, zelfvertrouwen is inderdaad een klein woord met hele grote impact op iemand. Zot hoe je eigen zelfvertrouwen wordt beïnvloed door wat anderen doen of zeggen! Als nu eens elke tiener of struggling person jouw tips lezen én volgen, komen we wat dicht bij het stukje zelfvertrouwen dat we allemaal nodig hebben!

  juli 20, 2017 at 12:58 pm
 • Reply Nicole

  Ik heb ook lang geworsteld met m’n zelfvertrouwen. Nu gaat het goed en ben ik blij met mezelf. Ik heb de negatieve gevoelens grotendeels los kunnen laten en probeer me niet meer bezig te houden met wat anderen denken. Mensen hebben toch wel een mening en je kunt het niet voor iedereen goed doen 😉 Ik zit nu goed in m’n vel en weet wat ik wil en vooral ook wat ik niet wil. En dat dat niet altijd in lijn ligt met de meerderheid van de mensen heb ik geaccepteerd. Ik ben ik en ik ben uniek en ik vind mezelf leuk en daar gaat het om!

  juli 21, 2017 at 10:25 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  IK BEN ZOEKENDE

  Ik ben de laatste tijd erg zoekende.. Zoekende naar eigenlijk heel veel. Ik weet de laatste tijd niet zo goed...

  Sluiten