Follow:

WORDT INSTAGRAM TÉ PERFECT?

Weet je wat je voor de lol eens een keer zou moeten doen? Googlen op ‘perfecte foto instagram’. Wat je vind zijn duizenden hits over hoe je dé perfecte instapic of juist een perfect account kunt creëren.

Waar Instagram in het begin nog leuk was voor je vakantiekiekjes en voor foto’s achter de schermen kun je tegenwoordig vaak perfecte foto’s vinden, die in scene zijn gezet en met een beetje geluk ook nog achteraf bewerkt zijn. We kunnen wel concluderen dat dit de nieuwste trend is, maar is dit ook een goede?

Iedere dag worden we geconfronteerd met deze perfecte foto’s. Natuurlijk ligt het er wel aan wie je volgt, maar in het bloggerswereldje komt de ene na de andere foto voorbij. Ik zie alleen maar perfecte maaltijden, afgetrainde lichamen en mensen die succes na succes bereiken. En tuurlijk, wanneer ik door mijn eigen Instagram scroll zie ik dat ik ook niet geheel onschuldig ben. Ook ik plaats alleen maar foto’s van lekker eten, foto’s waar ik zelf voordelig uit kom en de leuke dingen in mijn leven. Al is het niet zo drastisch als andere accounts.

Wanneer vooral jonge mensen alleen meer foto’s tegen komen met perfecte lichamen, vrouwen in bikini of een sportoutfit kan ik mij zo voorstellen dat dit een vertekend beeld van de realiteit afgeeft. Natuurlijk zullen er mensen bij zitten die er écht zo uit zien, maar steeds vaker wordt er onthuld hoe het er echt aan toe gaat, hoe een foto op zijn voordeligst wordt geschoten en waar het hier en daar gephotoshopt is voor de perfecte look. Zelfs ik word hier soms onzeker van. Ik heb absoluut niet zo’n lichaam terwijl ik best wel wat strakker zou willen zijn. En als ik dan in zo’n onzeker momentje ‘geconfronteerd’ wordt met zulke foto’s knaagt dat wel wat aan me. Laat staan hoe dit gaat bij meiden van een jaar of 15/16! Moeten wij deze meiden echt dit beeld meegeven, terwijl er in deze maatschappij al zo de focus ligt op je uiterlijk?

Uit een onderzoek gehouden door de Britse Royal Society for Public Health blijk dat Instagram van alle social media kanalen het meest negatieve effect heeft op de gemoedstoestand van jongeren.Volgens mediapsycholoog Misha Coster zijn deze perfecte foto’s soms erg heftig. De foto’s worden vergeleken met hun eigen leven en gaan dan twijfelen of ze zelf wel goed genoeg zijn. Natuurlijk spiegelt elk mens zijn leven aan hun omgeving maar bij jongeren is dit extra het geval. Wanneer je jezelf in deze leeftijd aan het ontwikkelen bent kan je twijfelen aan je eigen identiteit en zijn om deze redenen gevoeliger voor wat er op social media voorbij komt. Dit verontrust mij echt. Al deze meiden wil ik meegeven dat ze vooral blij moeten zijn met zichzelf en je jezelf absoluut niet moet vergelijken met deze meiden.

Q: Wat vind jij van deze Instagram ‘trend’?

FOLLOW ME ON BLOGLOVIN | INSTAGRAM | FACEBOOK | TWITTER
Share on
Previous Post Next Post

You may also like

5 Comments

 • Reply Kelly Mulder

  Ik ben zelf dol op perfecte Instagrams, ik kan er echt niet tegen als mijn feed heel onrustig is en vol staat met ongeorganiseerde foto’s haha.
  Kelly Mulder onlangs geplaatst…Currently Loving: Garnier Loving Blends milde haver shampoo & conditionerMy Profile

  oktober 25, 2017 at 6:56 am
 • Reply Daphne

  Zelf hou ik onwijs van foto’s maken, en dat zie je ook wel terug als je mijn Instagram bekijkt. Enige ‘andere’ aan mijn account is dat mijn foto’s niet per se mijn perfecte leven weergeven, maar meer plaatjes zijn waarin ik mijn creativiteit heb gelegd. Ik volg zelf ook heel veel meiden die eigenlijk constant foto’s van zichzelf posten, op mooie plekken, dromerig kijkend en vet bewerkt zijn. Ergens bedenk ik me wel eens: ‘poeh, die moeite die ze voor één zo’n foto moeten doen is echt bizar!’ Grappige was dat ik gisteren ook een tweet van iemand las die zei ‘eigenlijk lijken al die social influencers echt op elkaar,’ en gelijk hebben ze. Ze hebben allemaal ’t zelfde stijltje, dezelfde poses, dezelfde plekjes om foto’s te maken en doen allemaal hetzelfde. Vind dat er maar weinig zijn die echt uniek zijn! Verder ben ik wel van mening dat men gewoon lekker moet plaatsen wat hij/zij wil. Als mensen houden van overbewerkte plaatjes, moeten ze die lekker blijven posten. Als mensen houden van snelle vakantiekiekjes, een mooi uitzicht uit de trein of een boswandeling, moet dat ook gewoon kunnen!

  oktober 25, 2017 at 8:56 am
 • Reply Marlous

  Ha grappig, die foto die je deelt (of eigenlijk die serie waar hij bij hoort) heb ik ook wel eens aangehaald in een essay voor school over dit onderwerp. Ik vind het lastig, want enerzijds vind ik het leuk dat Instagram zo’n ding is geworden, en vind ik het leuk om bedrijven daarin ook te adviseren. Tof om er het beste uit te halen zeg maar. Anderzijds vind ik het vermoeiend en moeten we ook gewoon weer ff allemaal normaal doen, haha.

  oktober 25, 2017 at 7:14 pm
 • Reply Silke

  Hahaha, die foto die je vanboven hebt geplaatst is echt super grappig. Ik post zelf niet zo heel erg veel, vooral reisfoto’s, maar dan wil je natuurlijk inderdaad wel een mooie foto. Maar ’t is niet dat ik er dan een half uur mee bezig ben ofzo, nee, ik kijk gewoon goed uit m’n doppen, haha. Leuk artikel! Liefs 🙂
  Silke onlangs geplaatst…Lichtpuntjes #121 | Evenement met Spott & optreden Bent van LooyMy Profile

  oktober 26, 2017 at 9:03 am
 • Reply Jenn

  Ik heb er helemaal niks mee, dat perfecte. Zelf dan ook absoluut geen perfecte feed, maar juist erg chaotisch. Maar wel helemaal mij 🙂
  Jenn onlangs geplaatst…Shoplog: DM DrogerieMy Profile

  oktober 31, 2017 at 2:21 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  SNELLE EN GEZONDE TUSSENDOORTJES

  Zelf ben ik iemand die best wel moeite heeft met tussendoortjes. Vaak wacht ik tot ik honger heb en dan...

  Sluiten